Secondelijm gemorst? Geen zorgen!

Secondelijm verwijderen: Zo doe je dat!

Secondelijm verwijderen is bijna altijd nodig, op de een of andere manier blijft er altijd wel ergens een restje lijm achter. Op je handen, project of je werkblad. Het is belangrijk om te weten hoe je secondelijm weghaalt, in deze gids vertellen we je daar meer over.

Hoe haal je secondelijm weg?

Secondelijm kan een klus- of reparatieproject in een mum van tijd fixen. Sterke lijmen zoals Loctite 60 sec. Universal glue werken snel en dankzij gepatenteerde additieven hebben ze een betere grip op de meeste oppervlakken dan normale secondelijmen.

Secondelijm is dan ook een beetje een wonderlijm. Je lijmt er van alles mee: van huis-tuin-en-keukenspullen tot je nieuwste knutselproject, maar het kan erg vervelend zijn als het op oppervlakken komt waar het niet hoort.

Secondelijm losmaken kan een uitdaging zijn – juist omdat ze zo snel en sterk opdrogen. Volg deze stappen om secondelijm los te maken en je bent binnen de kortste keren weer lijmvrij.

Hoe verwijder je secondelijm van je huid?

Secondelijmen zoals de Super Glue3 Liquid Universal van Loctite zijn speciaal ontwikkeld om krachtige en duurzame hechtingen te creëren. Helaas betekent dit ook dat de lijm zich aan je huid kan hechten. Mocht je secondelijm willen gaan gebruiken in je volgende project, dan is het handig om te weten hoe je de lijm van je huid kunt krijgen voor je aan dit project begint. Volg de volgende stappen om secondelijm van je huid te krijgen:

  1. Week je huid in warm water met zeep om de lijm zachter te maken. Doe dit zo snel mogelijk nadat je hebt gemorst.
  2. Dip je huid in nagellakremover met aceton en laat dit vervolgens indrogen.
  3. Vijl de lijmrestjes nu weg met een nagelvijl.

Toch bang voor vastgeplakte vingers? Probeer dan de Super Glue3 Power Easy Universal. Dankzij de speciale formule heb je minder kans op vastgelijmde vingers.

Hoe moet je secondelijm verwijderen van je werkblad?    

Werken met secondelijm kan je zorgen voor vlekken op je werkblad. Volg de volgende stappen om secondelijm te verwijderen van de aangedane oppervlakten.

  1. Breng wat nagellakremover met aceton aan op een schone doek. Test dit eerst op een klein gedeelte oppervlak om te zien of het oppervlak niet beschadigt door de aceton en wacht vervolgens tien minuten.
  2. Als het oppervlak niet beschadigt, kun je de secondelijm losmaken met aceton. Doe dit met een zachte tandenborstel. Als de lijmresten niet weggaan, kun je meer aceton gebruiken, maar gebruik het met mate.
  3. Zodra de secondelijmvlek is opgelost, maak je het oppervlak schoon met een schone doek en wat water. Droog vervolgens het oppervlak goed af.

Hoe verwijder ik secondelijm restjes?

De Loctite Super Glue-3 Liquid Control lijm wordt geleverd in een gepatenteerd ontwerp voor een precieze dosering. Hiermee zal het morsen van secondelijm al veel minder vaak voorkomen.

Maar, hoe voorzichtig je ook bent, morsen kan altijd gebeuren. Dus hoe krijg je secondelijm los van metaal, hout, plastic of stof? Hieronder vertellen we het je.

Secondelijm verwijderen van metaal: Probeer aceton, wat vaak wordt gebruikt in nagellakremover. Als dat niet werkt, laat het metalen oppervlak dan dertig minuten weken in een twee op één delen mengsel van water en witte azijn. Probeer de resten vervolgens te verwijderen met een ruwe doek of fijn schuurpapier.

Secondelijm verwijderen van hout: Probeer de nagellakremovertruc weer. Gebruik anders kokosolie of olijfolie. Zodra het verlijmde gebied is losgekomen, schuur je het na met fijn schuurpapier.

Secondelijm verwijderen van plastic: Leg een vochtige doek over het bevlekte gebied. Laat de doek een paar uur zitten om de lijm goed nat te laten worden. Je kunt de lijm ook laten weken in een plantaardige olie of verdunde azijn. Dep de lijmvlek vervolgens schoon met aceton of alcohol en reinig het oppervlak tot slot na met een vochtige doek.

Secondelijm verwijderen van stof: Gebruik aceton om secondelijm te verwijderen van stof, maar test het altijd eerst op een klein stukje van de stof. Als dit goed gaat en geen schade aan de stof aanbrengt, dan kun je de aceton op de vlek aanbrengen. Zodra je ziet dat de lijmverbinding oplost, breng je ook een vlekverwijderaar voorbehandeling aan. Laat de vlek verwijderaar zitten en was de stof vervolgens op een warm wasprogramma.

Test lijmverwijderaars altijd op een onopvallende plek van het te behandelen oppervlak voordat je vlekken probeert te verwijderen.