Secondelijm voor plastic: Dit moet je weten

Met secondelijm voor plastic lijm je al je plastic spullen. In dit artikel vertellen we je welke kunststoflijm het beste past bij elk soort plastic.

Waarom heb je een speciale plasticlijm nodig?

Plastic is één van de meest gebruikte materialen ter wereld. Je vindt het in speelgoed, telefoons, en zelfs in ruimtevaartuigen! Plastic is flexibel, stevig, duurzaam en makkelijk te bewerken. Maar, kunststof verlijmen is niet altijd makkelijk. Sommige lijmsoorten zijn niet geschikt als secondelijm voor kunststof en plakken dan ook niet goed. Als je plastic wilt lijmen is het belangrijk dat je daarom een passende plasticlijm kiest.

Niet alle lijmsoorten zijn geschikt om plastic te lijmen. Kies de juiste plasticlijm voor een betrouwbaar resultaat

Soorten plastic en bijpassende plastic lijmen

De makkelijkste manier om te ontdekken wat voor soort plastic je in je handen hebt, is door te kijken naar de markeringen. Plastic met een 6 of ‘PS’, bijvoorbeeld, is polystyreen-plastic. Dit soort wordt gebruikt voor simpele artikelen zoals wegwerpbestek, plastic bakjes of tassen.

Wil je polystyreen-plastic lijmen, dan gebruik je niet zomaar een sterke lijm voor kunststof, maar een speciale tweecomponentenlijm zoals Super Glue3 All Plastics. Deze lijm is zuinig in gebruik en het geeft sterke, onzichtbare bindingen. Je kunt er ook andere soorten plastic mee lijmen, zoals plastic dat wordt gebruikt voor constructiewerken zoals afvoerpijpen.

Hard plastic lijmen met secondelijm

Hard en sterk plastic met een hoge dichtheid zoals plastic voor emmers, kratten of containers, zijn gemaakt van de kunststoffen polyethyleen en polypropyleen.

Normale witte of doorzichtige lijmen reageren niet goed op deze oppervlakten en geven dan ook nooit het gewenste effect. Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.

Zacht plastic lijmen

Zacht plastic of andere flexibele kunststoffen worden vaak gebruikt in huishoudelijke artikelen zoals schoenen of speelgoed. De naam zegt het al, het gaat hier om zachtere plastic spullen. Je wilt geen harde verbinding in deze spullen, dus om zacht kunststof te lijmen gebruik je een speciale lijm voor flexibel plastic. De Super Glue3 Power Flex-lijmen van Loctite zijn extra flexibel en perfect voor oppervlakten die veel in beweging zijn.

Ook voor grotere lijmprojecten kun je secondelijm gebruiken. Kapotte kratten, buitenstoelen of andere gebruiksvoorwerpen kun je makkelijk lijmen

Plastic lijmen in 6 stappen

Plastic lijmen is niet lastig. Volg deze stappen en je klus is zo geklaard.

  1. Maak het oppervlak schoon. Voordat je begint met lijmen, reinig je het te lijmen oppervlak. Gebruik hiervoor een sopje of alcohol. Droog het oppervlak nu goed af en probeer het vervolgens zo min mogelijk aan te raken met je handen om te voorkomen dat er weer vet opkomt.
  2. Schuur het oppervlak. Om ervoor te zorgen dat de lijm goed hecht, schuur je het oppervlak lichtjes. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier met korrel 120 tot 200. Je kunt ook staalwol gebruiken, maar let op dat je niet te hard schuurt.
  3. Werk secuur. Voor heel kleine oppervlakten is het belangrijk dat je zo secuur mogelijk werkt. Gebruik in deze gevallen een kleine kwast of zelfs de punt van een naald.
  4. Mix de componenten. Als je 2 componentenlijm voor kunststof gebruikt, meng je de twee componenten voordat je begint. Gebruik altijd twee gelijke delen en lees de instructies goed door.
  5. Druk aan en houd vast. Plastic lijmen gaat snel, maar een complete uitharding van de kunststof lijm gebeurt vaak pas na een paar uur. Druk de twee onderdelen daarom eerst goed aan, en zorg ervoor dat het gelijmde oppervlakte bij elkaar wordt gehouden met een knijper, elastiek of klem. Lees de gebruiksaanwijzing om te weten hoe lang je de oppervlaktes moet ondersteunen.
  6. Ruim op en bewaar. Verwijder overtollige lijmresten meteen na het lijmen. Gebruik hiervoor alcohol. Sluit de plasticlijm vervolgens goed af en bewaar het op een droge plaats, en bij een temperatuur onder de 24 °C.