Repareer het met houtlijm

Houtlijm: Werken met hout, zonder spijkers en schroeven

Met een sterke houtlijm tovert u elke doe-het-zelf-klus om in een makkelijk project. De gelijmde onderdelen komen hiermee muurvast te zitten. Maar niet alle sneldrogende houtlijmen zijn geschikt voor alle toepassingen. In deze handleiding komt u erachter welke houtlijm u dient te kopen voor uw project en hoe u deze correct dient te gebruiken.

Houtlijm: de basis

Bij het bewerken van houten oppervlaktes denken we vaak meteen aan spijkers en schroeven, maar het verlijmen van hout is een belangrijke tool voor veel projecten. Maar welke lijm voor hout is de meest geschikte optie? Het kan lastig zijn om een goede keuze te maken. Wij vertellen u graag welke houtlijm het beste past bij elk specifiek project. Lees snel verder.

Polyvinylacetaat-lijm (PVA-lijm), ook wel witte houtlijm of schoollijm genoemd is de meest voorkomende houtlijmsoort. Het zijn de bekende witte en gele houtlijmsoorten die vaak door professionele timmermannen wordt gebruikt. PVA-houtlijm is geschikt voor veel, maar niet alle hout-projecten.

Dierlijke lijm is gemaakt van gelatine. Het wordt verkocht als vloeistof, maar ook als korrels, vlokken of vellen die in water moeten worden opgelost. Deze lijm wordt warm aangebracht met een borstel. Zodra de lijm is afgekoeld hecht het zich vast. 

Epoxy wordt meestal geleverd in twee afzonderlijke componenten: een verharder en een hars. De onderdelen worden met elkaar vermengd om een chemische reactie te creëren die, wanneer deze uithardt, waterdicht is en barsten en scheuren opvult. Sommige epoxylijmen harden langzaam uit, maar epoxy-lijmen zijn één van de sterkste houtlijmen op de markt. Als u op zoek bent naar een alternatieve lijm die gemakkelijk aan te brengen is en uitstekend te gebruiken is op hout, probeer dan onze Loctite Super Glue-3 Perfect Pen.

PU-houtlijm, ook bekend als bruislijm of PU-bruislijm, is een door vocht geactiveerde bruislijm voor hout die schuimt als het opdroogt, en heel veerkrachtig blijft.

 

Wat is PVA-lijm en hoe werkt het?

Polyvinylacetaat-lijm (PVA-lijm) is een synthetische lijm. Het is kleurloos en geurloos. Zorg voor een optimaal gebruik van PVA-lijm dat je in een omgeving bent met een goede luchtcirculatie. De PVA-lijm droogt het snelst bij kamertemperatuur.

Let bij het kiezen van uw houtlijm altijd op of deze waterbestendig is (als u dat nodig heeft). Niet alle houtlijmen zijn namelijk waterproof, dus lees altijd eerst de beschrijving voordat u een passende lijm kiest.

PVA-lijmen gebruiken voor hout

PVA-lijmen zijn perfect te gebruiken voor poreuze stoffen zoals hout. Een PVA-houtlijm is speciaal ontwikkeld om diep in de houtvezels te komen, waardoor er lijmverbindingen ontstaan die nog sterker kunnen zijn dan het hout zelf.

Houtlijm in de praktijk

Als u voorzichtig te werk gaat, de juiste lijm kiest en de aangegeven droogprocedures volgt, kan het effectief lijmen van hout een fluitje van een cent zijn. Volg deze eenvoudige stappen om PVA-lijm en andere professionele houtlijmen te gebruiken.

  1. Breng de lijm aan op beide oppervlakken van het te verlijmen hout. Houd een doek bij de hand om overtollige lijm meteen weg te vegen.
  2. Verspreid de houtlijm in een dunne, gelijkmatige laag met een borstel of een plastic verspreider.
  3. Druk de twee onderdelen samen. U kunt de oppervlakken heen en weer schuiven om een gelijkmatige laag te krijgen en eventuele luchtbelletjes te laten ontsnappen. Deze kunnen anders voor gaten zorgen.
  4. Gebruik een C-klem om ervoor te zorgen dat de onderdelen niet kunnen bewegen.
  5. Laat de gelijmde onderdelen drogen zo lang als het nodig is. Dit is voor elke lijm anders en het is dus aan te raden om dit voor gebruik te lezen in de gebruiksaanwijzing. 
  6. Schuur overtollige lijmresten weg.