Secondelijm: Alles wat u moet weten

Een secondelijm is een effectieve lijm waarmee u verschillende materialen herstelt. Daarnaast zijn deze lijmen erg makkelijk in gebruik. We weten allemaal dat ongelukken in een klein hoekje zitten. Hoe voorzichtig u ook bent, zo nu en dan glipt een favoriete koffiemok uit uw handen of wordt dat kostbare aandenken van keramiek omvergeworpen, maar met secondelijm is repareren een fluitje van een cent.

Wat is secondelijm?

Secondelijm (industriële naam: Cyanocrylaatlijm), ook wel bekend als atoomlijm, is een snelhechtende en zeer sterke lijm die ontwikkeld is om vrijwel elk materiaal te lijmen. Cyanocrylaat secondelijmen zijn vooral erg handig dankzij hun temperatuur- en vochtbestendigheid en worden vaak gebruikt op steen, metaal, hout, plastic, glas, keramiek, papier en de meeste andere veelvoorkomende materialen.

Superlijm is de ideale oplossing voor het repareren van beschadigde huishoudelijke voorwerpen.

Loctite secondelijmen zijn verkrijgbaar in verschillende gespecialiseerde applicatorstijlen die bedoeld zijn voor specifieke toepassingen. De Super Glue-3 Liquid Control en Super Glue-3 Gel Control hebben een gepatenteerd ontwerp met zijdelingse knijpkracht. Zo kunt u nauwkeuriger lijmen, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. De lange tuit van deze lijmflacons heeft een precisietip voor een gecontroleerde, druipvrije, druppel-voor-druppel applicatie en een makkelijk te openen dop met een metalen pin voor verstoppingsvrij gebruik.

Secondelijmen zijn gewoonlijk verkrijgbaar in vloeibare- of gel vorm. Vloeibare secondelijmen zijn het beste te gebruiken voor het doordringen en lijmen van scheuren en breuken. Deze lijmen hebben over het algemeen een snellere droogtijd dan secondelijm-gels. Gel-secondelijmen zorgen voor een flexibelere hechting dan de vloeibare variant en hun hogere viscositeit vermindert het risico op druipen. Hierdoor bieden de gels een meer gecontroleerde toepassing voor projecten die een hogere precisie of verticale toepassing vereisen, zoals het bouwen van modellen of het repareren van fijngevoelig bestek. Loctite biedt aan breed assortiment aan secondelijmen, zowel in vloeibare- als gelvorm, speciaal ontworpen voor elke reparatie.

Secondelijmen kunt u gebruiken op de meeste gangbare materialen, maar gebruik het liever niet op katoen, wol of producten die normaal gesproken in de magnetron, oven of vaatwasser worden gedaan. Belangrijk om in gedachten te houden is dat een sterke secondelijm over het algemeen niet voedselveilig is.

Wie heeft secondelijm uitgevonden?

Secondelijm werd in 1942 uitgevonden door Dr. Harry Coover. Coover maakte tijdens de oorlog deel uit van een onderzoeksteam dat doorzichtige kunststoffen ontwikkelde voor gebruik in precisie-vuurwapenvizieren. Het team ontdekte per ongeluk een buitengewoon kleverige chemische verbinding. Aanvankelijk was dit niet van nut voor hun onderzoek en de chemische verbinding werd dan ook genegeerd.

Pas later zag Coover het potentieel in cyanoacrylaten als lijm. En zo werd cyanoacrylaatlijm in 1958 door Loctite voor commerciële verkoop geproduceerd. Het werd snel enorm populair als een nuttige en veelzijdige huishoudlijm.

Hoe sterk is secondelijm?

Secondelijm geeft een ongelooflijk sterke hechting. Vanwege de unieke eigenschappen van cyanoacrylaatlijm is de gevormde hechting bijna onbreekbaar. De hechting is zelfs zo krachtig dat de cyanocrylaat secondelijm van Loctite het Guinness Wereldrecord heeft gebroken door een auto van meer dan vijf ton op te tillen met slechts negen druppels Loctite secondelijm.

Hoe snel droogt secondelijm?

Een kwalitatief hoogstaande secondelijm van Loctite, zoals Loctite Super Glue-3 Liquid Professional, droogt in enkele seconden en zorgt voor een langdurende, onzichtbare verbinding. Druk de gelijmde onderdelen vijf tot dertig seconden stevig aan. Voor een volledige hechtsterkte en om de secondelijm droogtijd te bieden, moeten de onderdelen waarop de lijm is gebruikt minimaal één uur met rust worden gelaten. De lijm is binnen 24 uur volledig uitgehard.

Secondelijmflesjes kunnen na opening snel uitdrogen. Loctite-applicators worden geleverd met luchtdichte doppen om uitdroging tegen te gaan.

Secondelijm en metaal

Secondelijm is de ideale keuze voor het lijmen van metaal op metaal, of metaal op andere materialen. Zorg ervoor dat metalen oppervlakken schoon zijn en gebruik een klem om de onderdelen tijdens het hechtingsproces goed op hun plaats te houden.

Een echte powerlijm is Loctite Super Glue-3 Liquid Professional. Deze lijm bevat een gepatenteerd additief, wat zorgt voor een sterkere hechting dan gewone lijmen. Dit maakt deze super secondelijm ideaal voor het verlijmen van metaal, en vele andere poreuze en niet-poreuze materialen.

Keramiek, plastic, hout of metaal - superlijm repareert ze allemaal.

Secondelijm en plastic

Werken met plastic? De sterkte van secondelijm en de snelle applicatie maakt dit soort lijmen zeer geschikt voor plastic. Een secondelijm ontworpen voor plastic is perfect voor het repareren van plexiglas, polycarbonaat, polystyreen en polyvinylchloride (PVC). Een 2-componenten secondelijm hardt snel uit zonder klemmen te hoeven gebruiken en biedt een enorm sterke hechting met slechts één druppel.

Sommige lijmen hechten zich lastig aan kunststof, door de gladde textuur en lage porositeit. Kies daarom een secondelijm die speciaal is ontworpen voor kunststoffen om betrouwbare hechtingen te garanderen.