Glas lijmen: Welke lijm gebruik je en hoe?

Glas is veelzijdig en sterk genoeg om lang mee te gaan. In deze gids vertellen we je alles over glas lijmen met secondelijm, want zelfs als je heel voorzichtig bent, zijn scheuren of breuken soms onvermijdelijk.

Kun je glas lijmen met secondelijm?

De meeste lijmen die je in huis of op je werkplek aantreft, zijn niet bedoeld om glas te verlijmen.
Gladde oppervlakten, scherpe randen… glas lijmen kan hierdoor lastiger zijn dan het op het eerste gezicht lijkt. Als je niet de juiste tools hebt, kan glas lijmen op glas daarom op een grote teleurstelling uitlopen. Glas kunt u gemakkelijk lijmen met een secondelijm, maar gebruik altijd een speciale secondelijm voor glas, zoals de Super Glue3 Glass lijm van Loctite.

Glaslijmen zijn speciaal ontworpen om te hechten aan de eigenschappen van glas. Glaslijm zet bijvoorbeeld niet uit of krimpt niet en hecht op gladde oppervlakten. Deze lijmen kunnen worden gebruikt om gebroken servies, antiek, spiegels, apparaten en talloze andere dingen te repareren.

Geniet langer van je decoratie! Met een speciale glaslijm lijm je allerlei voorwerpen zoals kandelaars, vazen en glazen

Een passende glaslijm kiezen

Er zijn zoveel soorten lijm op de markt – hierom kan het lastig zijn om een goede lijm voor op glas te vinden.

Standaard secondelijmen voor huishoudelijk gebruik, zijn perfect voor het lijmen van hout, metaal of andere veelvoorkomende oppervlakten. Maar deze lijmen zijn niet de beste oplossing om glas te lijmen. Ze werken misschien tijdelijk, maar hebben een lage weerstand tegen vocht en uv-licht. Bij het schoonmaken of algemeen gebruik kunnen ze daarom opnieuw breken. Gebruik daarom altijd een speciale secondelijm voor glas.

Voor glasreparaties is glaslijm van Loctite een goede keuze. De Super Glue3 Glass lijm van Loctite is ideaal voor alle soorten doorzichtig, gekleurd, gebrandschilderd en getint glas. Deze lijm hecht snel zonder klemmen of extra gereedschap. De glaslijm is transparant na uitdroging, zodat je jouw glas onzichtbaar kunt lijmen.

De glaslijm is ook water- en vaatwasmachinebestendig. De unieke butyl formule is ontworpen om glas op glas en glas op niet-poreuze materialen, zoals metaal, te lijmen.

Met de juiste glaslijm en het volgen van de juiste stappen, kun je decoratieve voorwerpen makkelijk repareren

Veilig glas lijmen in zeven stappen

Glas repareren kan lastig zijn, maar het hoeft niet zo te zijn als je de volgende stappen volgt. Bereid je goed voor en blijf geconcentreerd tijdens het lijmen van glas. Zo is je glaswerk binnen mum van tijd weer gerepareerd.

Volg de volgende stappen:

  • Gebruik het juiste gereedschap. Zorg dat je de juiste glaslijm in huis hebt en werk alleen op schone oppervlaktes. Zelfs vingerafdrukken kunnen ervoor zorgen dat je glasverlijming niet goed hecht. Is het glas scherp en daardoor gevaarlijk om mee te werken? Gebruik wat staalwol om gevaarlijke stukjes weg te vijlen. Draag daarnaast latex- of nitrilhandschoenen (geen handschoenen van PVC, nylon of katoen) om je huid te beschermen. Mocht er bij het glas lijmen toch lijm op je huid komen, was het er dan meteen af. Gebruik een mesje om eventuele lijmresten weg te halen. Werk altijd in een goed geventileerde ruimte.
  • Kijk of alles past. Sluiten de oppervlakten nauw aan? Verwijder eventuele extra scherven of glasdeeltjes die een perfecte afdichting belemmeren.
  • Bereid de lijm voor. Verwijder de verpakking en open de lijmtube. Loctite Super Glue3 Glass glaslijm wordt geleverd met een verzegelde dop en een mondstuk. Om deze te openen, schroef je de dop en het mondstuk met de klok mee naar beneden, zoo prik je de buis door. Verwijder de dop vervolgens door tegen de klok in te draaien.
  • Breng een kleine hoeveelheid lijm aan op een van de twee te verlijmen oppervlakten. Gebruik de minimale hoeveelheid om het gebied te bedekken. Voor Loctite Glaslijm is de aanbevolen hoeveelheid ongeveer één druppel per zes vierkante centimeter.

Lees de instructies voor specifieke informatie over droogtijden of applicatiehoeveelheden. Doe dit altijd voordat je begint.

  • Druk de verlijming aan. Houd de secondelijm voor glas verlijming minimaal zestig seconden op z’n plaats, of totdat het goed vastzit. Let op dat je de onderdelen niet verschuift.
  • Maak restjes schoon. Terwijl de lijm uithardt, verwijder je overtollige lijm van de spuitmondpunt. Doe de dop er weer op en gebruik een vochtige tissue om overtollige lijm weg te vegen. Als de glaslijm al klonten heeft gevormd, probeer deze dan voorzichtig weg te schrapen met een (scheer)mesje.
  • Laat de glaslijm uitharden. Zodra de onderdelen zijn verlijmd, laat je ze tenminste tien minuten rusten. Wacht nadien minstens 1 uur voor je het glasvoorwerp weer in gebruik neemt.

Warmte en vocht kunnen een verlijming die nog niet is uitgehard, verzwakken. Wacht minimaal een week voordat je gelijmde voorwerpen in de vaatwasser doet.