Een lijm voor bijna alles

Alleslijm: Een lijm die bijna alles kan

De naam zegt het al: Een alleslijm is een lijm die je voor ‘alles’ kunt gebruiken. Je kunt de universele lijm gebruiken vrijwel elk project, maar, laten we eerlijk zijn er is geen enkel product perfect voor élke doe-het-zelfklus. Deze gids vertelt je wat je moet weten en hoe je deze lijmen kunt gebruiken.

Universele lijmen: Eigenschappen en toepassingen

Het overduidelijke voordeel van het kopen van een universele lijm, is dat je het voor ontelbaar veel toepassingen kunt gebruiken. Denk aan het repareren van kleine huishoudelijke artikelen tot het bouwen van miniaturen.

En hoewel universele lijm een verzamelnaam is, verschillen de lijmen wel nog in samenstelling. Lees de productdetails om er zeker van te zijn dat de lijm die je hebt geselecteerd, echt de juiste lijm is voor jouw project.

Loctite Super Glue-3 Gel Universal is bijvoorbeeld een universele lijm die geschikt is voor een verscheidenheid aan reparatie- en bouwwerkzaamheden. Deze alleslijm van Loctite is perfect voor vrijwel alle oppervlaktes. Maar probeer je polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), glas, Styropor of synthetische vezels te lijmen, dan heb je weer een andere lijm nodig. Let daarom goed op met het gebruik van een alleslijm om teleurstellingen te voorkomen.

Hoe gebruik je alleslijm?

Houd altijd rekening met je eigen veiligheid en die van je omgeving. Draag daarom handschoenen, bescherm je werkgebied en gebruik de door jou gekozen universele lijm in een goed geventileerde ruimte.

De voorbereiding:

  1. Bereid de oppervlaktes voor. De oppervlakken die je wilt verlijmen moeten stevig, droog en schoon zijn.
  2. Schuur glanzende of gladde oppervlakken lichtjes om hechting te verbeteren.
  3. Als je twee niet-poreuze oppervlakken verlijmt, moet je ze iets bevochtigen voordat je de Loctite multi alleslijm aanbrengt.
  4. Breng de oppervlaktes voor het lijmen bij elkaar om zeker te weten dat het goed past.

Het lijmen zelf:

  1. Breng de universele lijm aan. Open de universele lijm en breng een dunne laag aan op één oppervlak. Houd of klem de onderdelen op hun plaats totdat de lijm is opgedroogd. Laat de alleslijm volledig uitharden voordat je het voorwerp weer gebruikt.

De hoeveelheid alleslijm die je nodig hebt, hangt niet alleen af van de grootte van het te verlijmen oppervlakte, maar ook van de porositeit. Over het algemeen geldt: Hoe poreuzer je ondergrond, hoe meer lijm je nodig hebt. Mogelijk moet je de lijm zelfs op beide oppervlakken aanbrengen.

Opruimen en bewaren:

  1. Opruimen. Sluit de lijmtube meteen nadat je klaar bent. Reinig vervolgens je tools en eventuele lijmresten met een passend oplosmiddel (alcohol, aceton of een lijmverwijderaar). Uitgeharde alleslijm kun je voorzichtig wegschrapen met een mesje.
  2. Bewaren. Bewaar je universele lijm op een droge, koele plaats die vocht vrij is en vermijd vorst. Bekijk de productinformatie voor meer details over het bewaren van je alleslijm.